Turkish-police-arrest-photo-reuters.jpg.pagespeed.ic.tiKBPooa7n
4/6/45, Brussel. De Turkse politie heeft woensdag tientallen mensen opgepakt in Sirnak, in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land.

Een politicus van de pro-Koerdische Democratische Partij der Volkeren (HDP) noemde de arrestaties in de aanloop naar de Turkse parlementsverkiezingen een “provocatie”.

De 43 gearresteerde pro-Koerdische activisten worden ervan beschuldigd protestacties gepland te hebben voor de verkiezingen aanstaande zondag, 37 anderen worden momenteel door de veiligheidsdiensten gezocht.

De aanhoudingen gebeurden door gemaskerde politieagenten tijdens een reeks huiszoekingen  woensdagochtend, waarbij er sporadisch geweervuur te horen was.

Vandaag houdt de HDP een verkiezingsrally in Sirnak.

Chauffeur HDP-campagnebus doodgeschoten

Woensdagavond werd in Bingöl een aanslag gepleegd op een campagnebus van de HDP. Daarbij kwam de chauffeur van de bus om.

Een HDP-campagnebus in Istanbul eind mei. Foto AFP

Een HDP-campagnebus in Istanbul eind mei. Foto AFP

Het lichaam van de chauffeur, die na zijn dagtaak alleen op weg was naar huis, werd op een 200-tal meter van de bus gevonden met tientallen schotwonden.

De HDP is de afgelopen weken vaker het doelwit geweest van aanslagen. Half mei raakten nog zes mensen gewond bij bomaanslagen op twee partijkantoren.

President Tayyip Erdogan heeft een grote meerderheid voor de regeringspartij AKP nodig om de grondwet te kunnen wijzigen om meer macht naar zich toe te kunnen trekken. Als er veel mensen op HDP stemmen, zou dat zijn plannen dwarsbomen.

Koerdisch Instituut Brussel

F
E
E
D

B
A
C
K