Britse delegatie gaat naar OPCW met rapport over het gebruik van chemische wapens door Turkije in Iraaks-Koerdistan

PERSBERICHT: ONMIDDELLIJK EMBARGO

Een delegatie uit Groot-Brittannië vertrekt dinsdag richting het hoofdkantoor van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag om aan te dringen op actie van de waakhond.

Steve Sweeney, die meer dan een jaar heeft besteed aan het documenteren van het vermeende gebruik van chemische wapens door Turkije in Iraaks-Koerdistan, zal een rapport publiceren over zijn bevindingen met vernietigende getuigenissen van Koerdische dorpelingen, medici en veiligheidstroepen. Hij zal dit, samen met grondmonsters, videobeelden en ander bewijsmateriaal, rechtstreeks aan de OPCW bezorgen, die tot dusver brieven, petities en verzoeken van Koerdische organisaties en politici heeft genegeerd.

Een brief, waarin wordt opgeroepen om met spoed een onderzoeksteam naar de regio te sturen, zal persoonlijk worden overhandigd.

Steve zal worden vergezeld door Margaret Owen (OBE), Andi Kocsondi en Melanie Gingell, die een toespraak zullen houden tijdens het protestevenement georganiseerd door lokale Koerdische groepen om 13.00 uur.

Steve zei: “De Turkse staat zou honderden keren chemische wapens hebben gebruikt sinds ze in april 2021 haar illegale invasie, met de codenaam Operatie Claw Lightning, lanceerde. “Verboden munitie wordt al meer dan een jaar gebruikt in guerrillatunnels en ook tegen Koerdische dorpelingen, van wie ik velen heb ontmoet en die duidelijk lijden onder de effecten van blootstelling aan chemicaliën maanden na blootstelling.

“Medici en Peshmerga hebben dit ook aan mij bevestigd, maar zijn bedreigd door zowel Turkse inlichtingendiensten als veiligheidstroepen, die aangesloten zijn bij de regionaal dominante Koerdische Democratische Partij (KDP).

“Terwijl alle ogen gericht zijn op Oekraïne, pleegt het op een na grootste leger van de NAVO oorlogsmisdaden in Iraaks-Koerdistan.”

“33 jaar geleden bleef de wereld stil en werden 5.000 Koerden vergast door Saddam in Halabja.

“Nu herhaalt de geschiedenis zich weer. De OPCW moet met spoed een onderzoek instellen en de internationale gemeenschap moet haar stilzwijgen verbreken over de poging tot genocide op de Koerden.”

Leden van de delegatie zullen beschikbaar zijn voor een interview, namelijk: Steve Sweeney Margaret Owen OBE, internationaal mensenrechtenadvocaat, Andrea Kocsondi, lid van het uitvoerend comité van de GFTU en Melanie Gingell, Peace in Kurdistan om 13.00 uur is er een demonstratie in Den Haag aan Johan de Wittlaan tov OPCW

  • De delegatie heeft gevraagd om een ​​afspraak met de OPC op dinsdag 17 mei
  • Een conceptkopie van het rapport van Steve Sweeney is bijgevoegd *(Link)
  • Turkije lanceerde Operatie Claw Lightning op 23 april 2021 – de verjaardag van de Armeense genocide.
  • Sindsdien volgde Operatie Claw Lock, een militaire inval en grondinvasie die in april 2022 werd gelanceerd.
  • De OPCW is de waakhond die toezicht houdt op het Verdrag inzake chemische wapens van 1997, waarvan Turkije ondertekenaar is
  • Contact voor pers: Steve Sweeney: +44 07718 210133

Dem-Ned (raad van gemeenschappen uit Koerdistan)

F
E
E
D

B
A
C
K