Nationalistische demonstranten hebben dinsdagavond in Ankara het hoofdkantoor van de grootste pro-Koerdische partij in Turkije bestormd. Tientallen mensen hebben in Istanbul ook het kantoor van het dagblad Hurriyet aangevallen.

aanval krant

Het blad Hurriyet was eerder deze week al eens aangevallen. Het gebouw zou nu met stenen zijn bekogeld. De krant schrijft op zijn website dat de betogers slogans ter ondersteuning van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan riepen. De politie is tussenbeide gekomen om een escalatie van het geweld te verhinderen.

In de hoofdstad Ankara vond een vergelijkbare aanval plaats op het hoofdkantoor van de pro-Koerdische partij Democratische Volkspartij (HDP). Er werd ook een poging ondernomen om het gebouw in brand te steken, zo meldt de partij via Twitter. Op sociaalnetwerksites wordt melding gemaakt van aanvallen op andere HDP-kantoren, elders in Turkije.

De incidenten doen zich voor op een moment dat het geweld tussen het Turkse leger en militanten van de Koerdische Arbeiderspartij PKK weer oplaait. De voorbije week zijn zeker 31 leden van de ordediensten gedood door PKK-rebellen. Het Turkse leger voert intussen luchtaanvallen op PKK-stellingen in het zuidoosten van Turkije en in het noorden van Irak.

Oorspronkelijk verschenen op 07/09/2015 op www.destandaard.be

F
E
E
D

B
A
C
K