Op donderdag 17 november 2016 kwamen duizenden mensen bijeen in Brussel om aandacht te vragen voor het steeds autoritairdere beleid in Turkije. De betogers bestonden uit Koerdische, Turkse, Armeense, Alevitische en vele andere groepen, maar ook uit Belgische en internationale politieke en civiele groepen die hun solidariteit kwamen uiten. De betogers vroegen de Europese instellingen om de vele mensenrechtenschendingen in Turkije te veroordelen en het regime te vragen om de democratische vrijheden en beginselen te respecteren.

Op diezelfde dag riep de Turkse premier in Pakistan de Europese instellingen op om ‘terroristen’ harder aan te pakken. Door die haatzaaiende opmerkingen werden hier in Brussel Turkse extremisten opgejut om over te gaan tot criminele acties.

Op donderdagavond, tussen 20u45 en 21u30, kwam een caravaan van een twintigtal auto’s vol mensen die met Turkse vlaggen zwaaiden naar het Koerdisch Instituut. Volgens ooggetuigen probeerden ze er in te breken en het gebouw in brand te steken. Gelukkig lukte dit niet en werd enkel de ruit aan de voorkant van het gebouw beschadigd. De molotovcocktails die bedoeld waren om brand te stichten, kwamen op straat tot ontploffing. De extremistische Turkse aanvallers riepen slogans als ‘Dood aan de Koerden!’.

Het Koerdisch Instituut werd in het verleden al enkele malen aangevallen en zelfs in brand gestoken. De aanval van gisterenavond past in een opnieuw toenemend klimaat van bedreiging en haat tegenover de Koerdische gemeenschap, niet enkel in Turkije, maar nu ook in België. De afgelopen weken ontving het Koerdisch Instituut te Brussel bedreigingen via sociale media en telefoon, waarin o.m. ‘gehoopt werd op een genocide op alle Koerden’ en werd de website van het Koerdisch Instituut na georkestreerde  cyberaanvallen noodgedwongen tijdelijk offline gehaald.

We vragen de Belgische autoriteiten om dringend stappen te ondernemen. De politie is in het bezit van getuigenissen en beelden van ooggetuigen van de aanval. We vragen hen om deze haatdragende extremisten streng terecht te wijzen.

Gisterenavond werd weer eens pijnlijk duidelijk wie de echte terroristen en haatzaaiers zijn. We vragen iedereen om aandacht te besteden aan de dramatische situatie in Turkije en om het belang van mensen- en volkerenrechten te eisen, in Turkije en in heel Koerdistan!

We danken u voor uw solidariteit.

Derwich M. Ferho,
Voorzitter Koerdisch Instituut

Contacteer ons voor meer informatie:
[email protected]
02/230.34.02

foto-aanval-2

F
E
E
D

B
A
C
K