Gepubliceerd door De Standaard op 19 december 2016

spion

De Duitse geheime diensten hebben in Hamburg een vermoedelijke Turkse spion opgepakt die de opdracht zou gegeven hebben om hooggeplaatste Koerden te vermoorden in Bremen en in Brussel. Dat meldt het Duitse boulevardblad Bild op gezag van personen in de omgeving van de verdachte.

Het Duitse parket bevestigt dat een man werd opgepakt die wordt verdacht van spionage, maar geeft geen commentaar op de informatie dat de man de opdracht gegeven zou hebben voor de moorden, aldus Die Welt en Der Spiegel.

Volgens Bild reisde eind november een moordcommando vanuit Turkije naar Duitsland om de moorden uit te voeren. Wie de slachtoffers zouden zijn en of ze ook echt werden gedood, is niet duidelijk.

Geheime dienst

Die Welt en Der Spiegel verwijzen op hun websites naar een persbericht van het parket-generaal van donderdag, waarin gemeld wordt dat een man werd opgepakt die “ervan verdacht wordt in opdracht van de Turkse geheime diensten informatie te hebben verzameld over de verblijfplaats, contactpersonen en politieke activiteiten van Koerden in Duitsland en Koerdische instellingen in het land, met de bedoeling die door te geven aan de Turkse inlichtingendiensten.”

Bild meldt nog dat de man tien jaar geleden naar Duitsland is gereisd en zelf een Koerdische achtergrond heeft. Hij zou eind november in Bremen zijn ondergedoken, vooraleer hij in Hamburg werd opgepakt.

F
E
E
D

B
A
C
K