De Turkse Stichting voor Politiek, Economisch en Sociaal Onderzoek (SETA) is gestart met een heksenjacht naar Koerden en zogenaamde tegenstanders in het buitenland. Eén van de geviseerde doelwitten is de Turkse journalist Doğan Özgüden (83 jaar) die in ballingschap verblijft te Brussel. In een recent pseudo-rapport, dat de titel draagt “PKK-structuren in Europa“, worden Koerdische organisaties en leiders die in het buitenland verblijven geregistreerd, maar ook Koerdische solidariteitsverenigingen worden gepubliceerd met hun namen, foto’s en adressen.

De professionele activiteiten van Özgüden worden in het 666-pagina’s tellende rapport bestempeld als ‘terrorisme’. Özgüden is herhaaldelijk het doelwit geweest van de Turkse ambassadeur, Turkse media en diverse organisaties onder het bewind van de AKP, met als gevolg dat Belgische overheid heeft beslist om hem de nodige bescherming te verlenen.

SETA, die overduidelijk gelinkt is aan de AKP, had eerder al een rapport gepubliceerd met als titel “Uitbreidingen van internationale media in Turkije“.  Dit rapport maakt melding van de professionele achtergrond en van publicaties via sociale media betreffende journalisten die werken voor BBC Turkey, Deutsche Welle Turkey, Voice of America, Spoetnik Turkey, Euronews Turkey, Independent Turkey en Radio China International (CRI) Turkey. Het rapport beschuldigde deze media ervan dat hun berichtgeving “louter op perceptie gebaseerd is”.

Bovendien beschuldigd SETA heel wat kranten en nieuwswebsites van “Antiregeringsnieuws”. Er wordt onder meer verwezen naar BirGün, T24, Bianet, Evrensel, Cumhuriyet, Diken, DW Türkçe en Reporters Without Borders (RSF).

De bijgevoegde foto’s tonen Doğan Özgüden met respectievelijk de geviseerde Koerdische afgevaardigden in ballingschap Zübeyir Aydar en Remzi Kartal. Deze foto’s komen uit het SETA-rapport.

(Nieuwsbron: ANF News – 15 juli 2019)

F
E
E
D

B
A
C
K