Samen met Masereelfonds Brussel en Gent spendeert het Koerdisch Instituut

op 3 mei 2015 een goed gevulde zondag in Charleroi.

charleroi

Op zondag 3 mei gaan we samen met het Masereelfonds naar het Fotografiemuseum in Charleroi,voor een gecombineerd bezoek aan de tentoonstellingen ‘Les Arméniens-IMAGES D’UN DESTIN 1906-1939′ (over de gevolgen van de Armeense genocide) en ‘Les amazones du PKK’ (over de vrouwelijke guerrillastrijders in de bergen van Noord-Irak). Dit bezoek wordt begeleid door niemand minder dan fotograaf Collin Delfosse zelf, en door Lianna Margaryan, verbonden aan de European Armenian Federation en een experte op het vlak van de Armeense geschiedenis.

2015 is het herdenkingsjaar van de Genocide op de Armeense, Assyrische en Griekse bevolking van Anatolië door het voormalige Ottomaanse bewind. Enkele tienduizenden overlevenden vluchtten naar Libanon en Syrië. IMAGES D’UN DESTIN 1906-1939, uit de collectie van Jezuïeten opvangcentra in Beiroet en Aleppo, geeft een gezicht aan deze tragedie en dit volk. Deze expo is jammer genoeg brandend actueel, nu een nieuwe volkerenmoord en exodus zich dreigt te herhalen in het Midden-Oosten door de terreur die de Islamitische Staat (IS) er zaait. In de strijd tegen IS hebben de Koerdische milities van de PKK (Arbeiderspartij van Koerdistan) zich opgeworpen als verdedigingslinie van de menselijkheid. De PKK springt in het westen vooral in het oog door haar groot aandeel aan vrouwelijke strijders (40%). Colin Delfosse bracht in 2009 enkele maanden door in het hoofdkwartier in de bergen van Qandil en kwam terug met DE AMAZONES VAN DE PKK, een ontwapende blik op het alledaagse leven van de guerrilla.
In de namiddag krijgen we een op maat gemaakte rondleiding in Charleroi door Camille en Miguel, twee jeugdige locals die ons met enthousiasme de interessantste plekjes van hun stad laten zien.

PRAKTISCH

Adres: Musée de la Photographie, Avenue Paul Pasteur 11, Charleroi

Voor wie vanuit Brussel meekomt met de trein: afspraak om 8u50 in station Brussel-Zuid in de grote hal beneden aan de roltrap naar spoor 21. De trein vertrekt om 9u06 en komt aan om 9u57 in Charleroi.

U moet uw eigen treinticket voorzien. Het voordeligste tarief vanuit Brussel is dat van een weekendticket: 10,40 euro heen en terug Brussel – Charleroi. 65-plussers kunnen voor 6 euro op en af. Anderen (26-64 jaar) die van verder komen, opteren best voor een rail pass of 10-rittenkaart (76 euro): twee ritten kosten dan 15,20 per persoon.

Voor mensen die vanuit Antwerpen komen: de trein richting Charleroi die om 08u09 in Antwerpen-Centraal vertrekt is de trein waar wij in Brussel zullen op stappen. We spreken af om in de eerste wagon te zitten.

Voor diegenen die eventueel met de wagen komen: afspraak voor het station van Charleroi aan de grote ingang om 10u.

Om 10u08 nemen we een bus die ons van aan het station in Charleroi naar het fotografiemuseum brengt (aankomst 10u15). Het bezoek aan het museum gaat door tussen 10u30 en 13u.

Deelnemers zijn vrij om de lunch naar believen in te vullen. Er is een cafetaria in het museum waar je broodjes, salades en pasta kunt verkrijgen, en er is een tuin waar je desgewenst je eigen lunchpakket kunt verorberen.

We nemen rond 14u15-30 een bus terug naar het centrum van Charleroi voor een geleide stadswandeling tussen 14u45 en 16u45.

Vervolgens nemen we om 17u03 de trein terug naar Brussel (of Gent).

Deelname kost 9 euro voor de rondleidingen. Treinticket en lunch zijn niet inbegrepen. Indien u nog niet betaald hebt: dat kan ofwel de dag zelf (gepast betalen) of door nu 9 euro over te schrijven op het rekeningnummer  BE85 5230 8056 1306 (BIC: TRIOBEBB) van Masereelfonds met vermelding „Uitstap Charleroi 3 mei + naam”

Inschrijven kan nog tot donderdagavond 30 april via [email protected] of eenvoudigweg door zondagochtend 3 mei op tijd ter plaatse te zijn. Opgelet: vergeet je treinticket niet!

Organisatie: Masereelfonds Rode Kelder , Koerdisch Instituut Brussel en Masereelfonds Gent (Rabot)

F
E
E
D

B
A
C
K