Daar staan donderdag 13 januari honderden democratisch gekozen Turks Koerdische politici en politiek actieve burgers terecht. De formele aanklacht is lidmaatschap van een terroristische organisatie maar de politieke partij waar het om gaat, de DTP, is niet verboden. Van Bommel spreekt daarom van een ‘politiek proces dat niet past bij een land dat lid wil worden van de Europese Unie. Nederland moet dat veroordelen.’

Van Bommel heeft dit weekend minister Rosenthal opheldering gevraagd over de precieze aanklacht tegen de politici en andere verdachten. In totaal zouden de afgelopen twee jaar duizenden burgers zijn gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een terreurorganisatie. Onder de gedaagden in het proces van 13 januari bevindt zich ook de zittende burgemeester van de grootste Turks Koerdische stad Diyarbakir. Zeker 74 anderen zijn begin 2009 verkozen tot burgemeester, gemeenteraadslid of lid van een provinciale raad. ‘Met dit massaproces raken we steeds verder verwijderd van een vreedzame oplossing van het Koerdische vraagstuk. De vervolging van mensen op grond van lidmaatschap van een legale politieke partij moet gevolgen hebben voor de onderhandelingen tussen de EU en Turkije,’ aldus Van Bommel.
Vorig jaar april kaartte Van Bommel de vervolging van de politica Leyla Zana aan bij de Nederlandse regering. De minister van Buitenlandse Zaken stelde toen dat de Nederlandse Ambassade de ontwikkelingen omtrent het Koerdische vraagstuk in Turkije op de voet volgt en dat Nederlandse vertegenwoordigers herhaaldelijk aanwezig zijn bij zaken waarbij de rechten van Koerdische activisten mogelijk in het geding zijn. Van Bommel ziet aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Nederlandse Ambassade als een logisch vervolg op die betrokkenheid en gaat er daarom vanuit dat aan zijn verzoek zal worden voldaan.
Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politieke nieuws.
Informatie ter oriëntatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal.
Kijk nu op www.tweedekamer.nl
http://www.sp.nl/wereld/nieuwsberichten/8306/110109-van_bommel_wil_nederlandse_aanwezigheid_bij_massaproces_tegen_turkse_koerden.html

F
E
E
D

B
A
C
K