Existence March

Van Oslo tot Ankara: twee Koerdische vrouwen wandelen 5000 km voor vrede en gerechtigheid

Saadet Che Demir en Gulbahar Adanc zijn twee jonge Koerdische vrouwen uit Noorwegen, die een opmerkelijk verhaal te vertellen hebben. Saadet en Gulbahar waren al langer Koerdische activisten, maar het bloedbad in Cizre in september vorig jaar, waarbij het Turkse leger honderden Koerden doodde tijdens een gewelddadig regime van permanent huisarrest, veranderde iets in hen. De voortdurende moordpartijen en het onrecht tegen de Koerden in Turkije en het Midden-Oosten werd te veel om te dragen en zette hen aan om iets te doen. Ze besloten om een ​​burgerprotest te starten, van een schaal die overeenkomt met de wreedheden die begaan worden: Saadet en Gulbahar begonnen te wandelen van Noorwegen naar Turkije.

Hun tocht van 5000 kilometer zal hen door de volgende landen brengen: Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Griekenland en ten slotte, Turkije.

Het doel van Saadet en Gulbahars project is om aandacht te vragen voor de wreedheden die begaan worden in de Koerdische regio in Turkije en elders in Koerdistan. Het Koerdische volk, wiens strijd al te lang genegeerd en gecriminaliseerd wordt, verdient het om gehoord te worden. In elk land dat de twee vrouwen bezoeken, gaan ze naar de hoofdstad om politici en andere beleidsmakers te ontmoeten en om te praten over hun project en hun beweegredenen. Iedereen die Saadet en Gulbahar ontmoeten, krijgt een kopie van een verklaring die ze schreven aan het begin van hun reis, met daarin meer informatie over hun motivatie en de dingen die ze zouden willen gerealiseerd zien. Er zal ook een verklaring worden gegeven aan de Verenigde Naties, die ze in het bijzonder vragen om het bestaan ​​van het Koerdische volk te erkennen, door ze (onder meer) een waarnemersstatus in de Algemene Vergadering van de VN toe te kennen. De naam van het project, Existence March (kortweg ’em’, of Koerdisch voor ‘wij’), verwijst naar de Koerdische strijd om erkend en gehoord te worden.

Saadet en Gulbahar zijn momenteel in België, waar ze politici en EU-vertegenwoordigers ontmoeten, en ze zijn beschikbaar voor interviews. Neem contact op met ons op via [email protected] of 02/230.34.02 voor meer informatie of om een ​​afspraak te maken.

Volg Existence March

Facebook: Existence March – EM

Twitter: existence_march

Instagram: existencemarch

E-mail: [email protected]

Steun Existence March met een donatie

Rekeningnummer: 6039.15.38770

IBAN: NO82 6039 1538 770

SWIFT: NDEANOKK

Paypal: [email protected]

F
E
E
D

B
A
C
K