Sinds gisterenavond kunnen de inwoners van Turkije niet meer op Twitter. De blokkering van de sociaalnetwerksite kwam er enkele uren nadat premier Erdogan daar op een verkiezingsbijeenkomst voor duizenden aanhangers mee had gedreigd. De aanleiding was de verspreiding van tweets met telefoonopnames die hem rechtstreeks in verband brengen met een corruptieschandaal.
Kort nadat het nieuws bekend geraakt was, liet Neelie Kroes via Twitter al haar mening weten. “Het verbod van Twitter in Turkije is ongegrond, nutteloos en laf”, tweette ze. “Het Turkse volk en de internationale gemeenschap zullen dit zien als een censuur, wat het geval is.” Europees commissaris voor Uitbreiding Stefan Füle zegt eveneens via Twitter erg bezorgd te zijn over het verbod.
“Ik hoop dat deze situatie niet lang duurt”
Ook de Republikeinse Volkspartij (CHP), de belangrijkste oppositiepartij in Turkije, gaat niet akkoord met de maatregel. De partij stapt naar de rechtbank om het verbod ongegrond te laten verklaren. Er komt ook een klacht tegen Erdogan omdat hij volgens de partij de wet overtrad om persoonlijke vrijheden te dienen.
Opvallend is dat ook de Turkse president Gül de blokkering hekelt. “We kunnen de totale blokkering van de sociale netwerken niet goedkeuren. Ik hoop dat deze situatie niet lang duurt”, klinkt het.
Op sociale media circuleren er ondertussen ook heel wat cartoons die de spot drijven met de beslissing van Erdogan. Op sommige tekeningen is een vogeltje van Twitter te zien die de mond is dichtgesnoerd. Er werd ook een parodie op de “Yes we can”-slogan van Barack Obama gemaakt met de woorden “Yes we ban”.
Eerder dreigde Erdogan er ook al mee om Facebook en YouTube te blokkeren.
Overgenomen van deredactie.be op 21/03/2014