De Gemeenschap van Koerdische verenigingen (KCK) lanceert tegelijkertijd een “Analyserapport” en een persbericht. In dit rapport verklaart de KCK een militaire stop en de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap bij de verkiezingen van 14 mei in Turkije.

Met deze verklaring doet de KCK er alles aan om ‘geweldloze politiek’ een kans te geven. Precies in deze tragische tijd, in de nasleep van de aardbeving, heeft de KCK het militaire optreden in het Turks-Syrische grensgebied per direct stopgezet.

“Vanwege deze ramp en het leed dat onze mensen hebben ervaren, wilden wij, de uitvoerende macht van de beweging, het proces en de laatste ontwikkelingen evalueren en op basis daarvan enkele resultaten boeken. Omdat we mensen en het menselijk leven respecteren. Daarom willen we geen pijn op pijn toebrengen. We hebben de situatie humaan, gewetensvol en moreel beoordeeld. We roepen al onze troepen die betrokken zijn bij militaire acties op om militaire acties in Turkije, in metropolen en steden, te stoppen. Nogmaals, we hebben besloten geen actie te ondernemen tenzij de Turkse staat tegen ons opkomt en ons aanvalt. Onze beslissing is geldig totdat de pijn van onze mensen is verlicht en hun wonden zijn genezen. Natuurlijk zal ook de houding van de Turkse staat doorslaggevend zijn in onze beslissing.”

Kort nadat de KCK deze oproep had gedaan, sprak het centrale hoofdkwartier van de People’s Defense Forces (HPG) haar steun uit door te zeggen: “De guerrillastrijders staan klaar om de KCK te steunen in hun inspanningen om de gevechten te stoppen en zo bij te dragen aan het verlichten van het lijden van de getroffen bevolking.”

Helaas vertoont de Turkse regering geen enkel positief teken op het vredesaanbod van de KCK. Integendeel. De dag na de aardbeving bombardeerde het Turkse leger zwaar getroffen gebieden in Noord- en Oost-Syrië. Volgens de HPG voerden Turkse straaljagers in de maand februari minstens 30 luchtaanvallen uit en voerden helikopters 18 aanvallen uit in de verdedigingszones van Medya. Naar verluidt waren deze bombardementen voornamelijk gericht tegen verzetsposities van de guerrilla. In dezelfde periode werden 876 keer granaten van tanks, houwitsers en andere zware wapens geregistreerd. Daarnaast werden 142 inslagen of toepassingen van met fosfor verrijkte granaten, onconventionele bommen en andere middelen voor oorlogsvoering geteld.

In de maand maart werden de Medya Defense Zones 72 keer gebombardeerd door gevechtsvliegtuigen en 1.357 keer door gevechtshelikopters, houwitsers, mortieren, tanks en zware wapens. Guerrilla-verzetsposities werden 53 keer gebombardeerd met kanonnen die fosfor bevatten, verboden bommen en chemische wapens.

Hieronder vindt u de volledige verklaring van het KCK.

Downloaden (PDF, 274KB)

 

F
E
E
D

B
A
C
K