(c) JACQUES DEMARTHON/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

© JACQUES DEMARTHON/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

Na de aanslagen van terreurorganisatie IS in Parijs zal de wereld er anders uit gaan zien. Er komt een keiharde reactie van Frankrijk, gesteund door het Westen. Eén ding lijkt voor de beschaafde wereld duidelijk geworden: de Islamitische Staat moet verdwijnen.

 

Ik hoor burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op tv zeggen: “De magneet moet vernietigd worden.” Maar de vraag is wat de consequenties daarvan zullen zijn. Wat er in Parijs is gebeurd, is verschrikkelijk. Politiek bedrijven na zoveel doden voelt ongemakkelijk. Toch is het in ieders belang om alle spelers in dit veld te kennen. Ik vraag hier aandacht voor de rol van de Turkse regering en van de Koerden.

 

De rol van Turkije

 

Vanuit het Westen lijkt het scenario te zijn dat IS met een oorlog van de kaart geveegd gaat worden. IS heeft ongeveer 40.000 gewapende strijders in Syrië en Irak. Met de onverwachte aanval van Rusland afgelopen maand in Syrië zijn veel IS-strijders gevlucht naar buurland Turkije, een goede bondgenoot van IS. De IS-strijders kunnen gemakkelijk de grens over gaan. Iedereen die in het grensgebied geweest is, heeft kunnen zien dat IS zonder problemen kan opereren in Turkije. In de Turkse stad Gaziantep konden IS-strijders deze dagen luid toeterend door de straten trekken met hun wapperende zwarte vlaggen. Ze vierden de aanslagen in Parijs. (Zie ) Je denkt even dat het Raqqa is, maar het is in Turkije.

 

IS heeft in Turkije trainingskampen, zoals in de stad Konya, en ze beheren eigen ziekenhuizen in Reyhanli, Gaziantep en Urfa. Turkije is eigenlijk de grote ruggensteun van IS. IS verkoopt olie aan Turkije en via Turkije. Wie IS wil vernietigen, zal eerst serieus met president Erdogan en de AK-partij aan tafel moeten. Het ontmantelen van de olieverkoop is wel het meest simpele dat onmiddellijk zou moeten gebeuren.

(Zie hierover het artikel van Huib de Zeeuw bij De Correspondent, Hij legt uit dat de olie van IS ook in Nederland wordt verkocht.)

 

Een Westerse aanval op IS in Irak en Syrië heeft tot gevolg dat weer heel veel IS-strijders de grens naar Turkije gaan oversteken. Vandaaruit zullen ze verder reizen en zich verspreiden over Europa. De vraag is hoeveel veiliger het Westen daarmee wordt. Ik denk dat de kans op aanslagen hiermee vergroot wordt. Hoe kunnen we dit voorkomen? Ik ga ervan uit dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD het afgelopen jaar hard gewerkt heeft om alle namen van Nederlanders die zich aangesloten hebben bij IS te verzamelen. Deze terroristen kunnen makkelijk hun baard en haar afknippen en als toerist weer gaan reizen omdat ze een Nederlands of anders westers paspoort hebben. De overheid moet nu de Turkse overheid onder druk zetten om samen te werken in het tegenhouden van deze terugkeerders. Zet ze vast, behandel ze, maar laat ze niet los in de Westerse samenleving.

 

De Turkse overheid moet haar rechtvaardige gezicht laten zien en heel duidelijk gaan kiezen aan welke kant het land staat. Erdogan probeert nu met de vluchtelingenkwestie het Westen onder de duim te krijgen en hiermee de agenda te gaan bepalen. Behalve de vluchtelingen zijn hier ook de Koerden slachtoffer van. Het Westen laat dat gebeuren, kijkt stuurs de andere kant op omdat hen dat nu even beter uitkomt. Erdogan heeft warme banden met de IS terroristen. Hij was een wolf en blijft een wolf. Daarom heb ik er geen enkel vertrouwen in dat de 3 miljard euro die Frans Timmermans, de Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie, aan Turkije heeft gegeven om vluchtelingen op te vangen ten goede zal komen aan de vluchtelingen. Een deel zal in de kassa van de militairen verdwijnen om met betere wapens tegen de Koerden te kunnen vechten en het is niet onwaarschijnlijk dat er ook een deel bij IS terechtkomt, rechtsreeks of via wapenleveranties van Turkije aan IS. En misschien heeft Erdogan dan nog wat over om de schulden voor zijn megalomane paleis te betalen.

 

De rol van de Koerden
De Koerden hebben na ruim een jaar hun stad Shengal (Sinjar) bevrijd uit handen van IS. Ze hebben hierbij goede hulp gehad van de Westerse F16’s. Aan deze aanval namen alle Koerdische bewegingen deel. Vooral de KDP (Koerdische Democratische Partij) en PKK (Koerdische Arbeiders Partij) strijders waren actief bij de herovering.

 

Nadat de Iraaks Koerdische president Massoud (Mesûd) Barzanî in 2014 bekend maakte dat hij een referendum wilde houden over een zelfstandig Koerdistan, viel IS kort daarna, op 3 augustus 2014, de stad Shengal aan. In dat gebied wonen veel Koerdische Yezidi’s. Ik ben ervan overtuigd dat Qatar, Saoedi-Arabië en Turkije op de rode knop hebben gedrukt voor deze aanval. Zij zetten alles op alles om de grote droom van de Koerden een droom te laten blijven. In het Midden-Oosten een vrij Koerdistan betekent voor hen een tweede Israël.

 

IS heeft deze aanval uitgevoerd met de gestolen wapens van het Iraakse leger uit Mosul. De Koerden waren toen niet voorbereid op zo een aanval en de schade was te groot voor hen. IS kon zijn gang gaan, heeft vermoord, verkracht, vernietigd. Duizenden Koerden moesten vluchten naar de berg Shengal. Dagenlang zaten ze in de zinderende hitte op de berg, zonder eten en water. Veel kinderen en ouderen zijn vermoord of ontvoerd. Vooral jonge vrouwen zijn ontvoerd en als slaven verkocht op markten. Na de bevrijding van Shengal werd een massagraf ontdekt in de omgeving van de stad. Daarin lagen de lijken van oudere vrouwen en jonge kinderen die niet voldeden aan de seksuele eisen van IS. Ze gebruikten alleen maar jonge Koerdische meisjes en vrouwen als seksslavin.

 

De Koerden vormen de enige goed georganiseerde grondtroepen die sinds augustus 2014 dagelijks vechten tegen IS in Irak en Syrië. Met steun van de Westerse coalitie hebben ze IS op vele plaatsen kunnen verdrijven en hun stad Kobanê heroverd, en nu dus ook Shengal. De Koerden willen nu onder leiding van YPG het grensgebied Jarabulus (Carablus) tussen Syrië en Turkije ook gaan bevrijden van IS. Jarabulus is de belangrijkste doorgangsroute voor IS richting Turkije. Maar dit is precies de plek waar het Turkse leger nu de Koerden bombardeert. De Westerse hypocrieten zijn weer stil en hebben de Koerden voor de zoveelste keer in de steek gelaten. Ze maken zich alleen maar druk om de vluchtelingen als die bij hun eigen bakker brood komen halen. Ook het Westen zal dus eindelijk echt een kant moeten gaan kiezen. Gaan ze Turkije, de sterke bondgenoot van IS, verder versterken? Of kiezen voor hun enige echte vrienden in de oorlog tegen IS: de Koerden.

 

Reber Dosky

 

F
E
E
D

B
A
C
K