1. Hebt u kennis genomen van het vonnis van de rechtbank van Diyarbakir tegen de Koerdische politica Leyla Zana vanwege een toespraak op het partijcongres van de DTP in december 2008 en deelname aan een demonstratieve bijeenkomst in november 2008? (1)

2. Is het juist dat Zana daarmee in totaal tot 13 gevangenisstraf is veroordeeld als gevolg van een aantal veroordeling die zij kreeg voor uitlatingen die zij in de laatste jaren heeft gedaan?

3. Herinnert u zich uw antwoord van 29 januari 2009 op Kamervragen waarin u stelt dat vrijheid van meningsuiting een fundamenteel recht is en ook politieke uitspraken dient te omvatten? Staat u nog steeds achter dit oordeel? (2) Bent u bereid dat ondubbelzinnig en rechtstreeks te melden aan de Turkse regering? Indien neen, waarom niet?

4. Is u bekend dat een van die vonnissen, in dit geval van twee jaar, is gebaseerd op basis van een speech die zij tijdens het Newrozfeest van 21 maart 2007 heeft gedaan?

5. Bent u bereid bij de volgende Newroz-viering (maart 2011) een hoge vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade te sturen om aanwezig te zijn als teken van steun aan de vrijheid van meningsuiting voor Koerdische politici? Bent u bereid in de EU aan te dringen eveneens hoge vertegenwoordigers naar de Newroz-viering te sturen? Indien neen, kunt u dat toelichten?

Bronnen
1. ”Koerdische politica Zana krijgt drie jaar”Volkskrant, 9 april 2010. Zie ook “Another 3 Years in Jail for Leyla Zana”, http://www.bianet.org/english/minorities/121208-another-3-years-in-jail-for-leyla-zana

2 Aanhangsel 1378, vergaderjaar 2008 – 2009. Antwoord 1 t/m 3 Vragen Van Bommel over gevangenisstraf voor Turks-Koerdische politica Zana.

F
E
E
D

B
A
C
K