1. Deelt u de mening dat de arrestatie van een aantal journalisten zoals Ahmet Sik en Nedim Sener in Turkije in strijd is met de vrijheid van meningsuiting? (1) Is het juist dat 68 journalisten in arrest zijn vanwege hun werk? Zo ja, deelt u de mening dat het noodzakelijk is journalisten onmiddellijk vrij te laten? Indien neen, waarom niet? (2)
2 Bent u bekend met de conclusies van Sener naar aanleiding van zijn onderzoek naar de moord op Hrant Dink dat politie en veiligheidsdiensten geen hand uitstaken om de moord op Dink te voorkomen? Is het juist dat dezelfde agenten in de zaak Dink nu het onderzoek leiden naar mensen die de regering niet gunstig gezind zijn?
3. Acht u de arrestaties in Turkije overeenkomstig de status van een kandidaat lidstaat van de EU? Zo ja, kunt u dat toelichten? Indien neen, bent u bereid de Turkse regering te manen haast te maken met de democratisering?
4. Is de Nederlandse regering bereid in de onderhandelingen van de EU met Turkije opheldering te vragen over de rol van  Fethullah Gülen in de huidige politieke constellatie in Turkije? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:
1 “Journalist Şener: They Would Have Taken Me in Anyways”, bianet.org, 9 maart 2011, zie http://bianet.org/english/english/128445-journalist-sener-they-would-have-taken-me-in-anyways. Zie ook “Turks modelrol is ‘farce’”, NRC Handelsblad, 8 maart 2011 en “A dangerous place to for a journalist”, The Economist, 10 maart 2011, zie http://www.economist.com/node/18333123.

2. Getal van 68 gesteld door Ercan İpekçi, voorzitter van het platform voor vrijheid voor  journalisten,  zie “Thousands of People Demonstrate for "Freedom for Journalists", Bianet.org, 14 maart 2011, zie http://bianet.org/english/freedom-of-expression/128553-thousands-of-people-demonstrate-for-freedom-for-journalists. Daarnaast gaat het 45 journalisten tegen wie proces loopt dat zij in vrijheid mogen afwachten en meer dan 2000 processen die hangen en meer dan 4000 gerechtelijke onderzoeken.

 

F
E
E
D

B
A
C
K