De operatie past binnen een grotere Europese politionele actie die duidelijk een verlengstuk vormt van de repressie tegen de Koerden in Turkije. In december vorig jaar werd de pro-Koerdische DTP (Democratische Maatschappij Partij) door het Turkse Grondwettelijke Hof verboden omdat de Partij activiteiten zou ontwikkelen die gericht zijn tegen de eenheid van de Turkse staat en natie. Daarop werd een nieuwe partij opgericht, de Vredes- en Democratische Partij (BDP). Vorige maand werden meer dan honderd kaderleden van de BDP onder wie verschillende burgemeesters door de politie gearresteerd, op beschuldiging van lidmaatschap van de PKK. In de dagen daarop volgden politierazzia’s en arrestaties in Italië, Duitsland, Frankrijk en Nederland. In België viel de politie ook binnen in de studio’s van de Koerdische TV-zender Roj-TV, die een doorn in het oog is van het Turkse regime. Ook eerder was de zender het voorwerp van razzia’s. In Duitsland won Roj TV nog maar pas een zaak tegen de Duitse regering. Die probeerde de zender van haar grondgebied te bannen. De Duitse rechtbank verklaarde dat de regering daar het recht niet toe had.
Vrede vzw en het Koerdisch Instituut tonen zich verontwaardigd over de politie-operatie omdat ze een inbreuk vormt op de vrije meningsuiting en duidelijk politiek geïnspireerd is. Turkije doet er alles aan om de PKK te demoniseren als een terroristische organisatie hoewel het gaat om een verzetsorganisatie die op brede steun kan rekenen van de Koerdische bevolking in Turkije en al verschillende keren haar wil heeft getoond om het conflict via politieke weg op te lossen.
Het kan niet dat de gerechtelijke instanties in ons land en de Europese Unie zich nu al jaren onder allerlei voorwendsels voor de kar laten spannen van de Turkse repressiepolitiek tegen de Koerden die in eerste instantie opkomen voor elementaire burgerlijke en politieke rechten. Het wordt ook dringend tijd dat het debat over de Europese terreurlijst en de antiterreurpolitiek in het algemeen wordt heropend. Het politiek misbruik daarvan is in ons land al meermaals duidelijk geworden.

Vrede vzw – Filips Van Arteveldestraat 35 –  9000 Gent-Tel: +32/9/233 46 88 – Mobile: +32/473 51 64 62– [email protected]

Koerdisch Instituut te Brussel–Bonneelstraat,16–1210 Brussel,+32/479 562 962,
 [email protected]

F
E
E
D

B
A
C
K