De vlucht van de Êzîdîs

 

De VS zijn begonnen met de Koerden in Irak rechtstreeks te bewapenen in hun strijd tegen de extremisten van IS, zo meldt het Amerikaanse persbureau Associated Press op gezag van ‘hoge regeringsambtenaren’. Welke overheidsdienst de wapens levert en om welke het gaat, is onduidelijk. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevestigde het nieuws.
De Verenigde Staten leverden al humanitaire hulp door het droppen van hulpgoederen, zoals voedselpakketten en water, in de bergen in het noorden van Irak waar gevluchte jezidi’s, een Koerdische minderheid, vastzitten en voerden al enkele dagen luchtaanvallen uit tegen de stellingen van de extremistische Islamitische Staat (IS, vroeger Isis). Ook faciliteerde ze de bewapening van de Koerden en boden ze logistieke steun.
Washington had eerder gezegd dat ze uitsluitend wapens zou verkopen aan de Iraakse regering. Wapenleveringen aan de Koerden betekent dat Washington een U-bocht heeft gemaakt, zo schrijft de conservatieve nieuwszender Fox News. De rechtstreekse bewapening toont aan hoe bezorgd Washington is over de progressie die de IS-rebellen maken.
De Amerikaanse wapenleveringen zouden niet rechtstreeks door het Pentagon gebeuren. Historisch gezien heeft de geheime dienst CIA wel voor dergelijke bewapeningsoperaties ingestaan, aldus Fox. Inmiddels heeft IS de stad Jalawla ten noordoosten van Bagdad veroverd. In Bagdad woedt dan weer een politieke strijd rond het vormen van een nieuwe regering.
De Koerdische president Massoed Barzani vroeg dit weekend ‘de wereld’ om wapens. Hij wil van de bondgenoten enkel wapens, geen militaire bijstand: ‘Wij zullen onze eigen oorlog wel voeren.’ Duitsland liet weten geen wapens te sturen naar conflictgebieden. Ons land heeft volgens Buitenlandse Zaken geen vraag gekregen, aldus VRT.
De Amerikaanse president Barack Obama gaf vorige week groen licht voor de eerste militaire operatie in Irak sinds het einde van de Irakoorlog in 2011. Dit weekend kondigde hij aan de operatie wellicht maanden zal kunnen aanslepen.
Reddingsmissie voor jezidi’s
Meer dan 20.000 van de 40.000 jezidi’s die in de val zaten op een bergtop in het Sinjar-gebergte zijn intussen gered. De VS plannen nu een volledige reddingsactie, zo schrijft The Guardian.
Met hulp van Amerikaanse luchtsteun hebben Koerdische troepen intussen een veilige doorgang kunnen creëren, waarlangs zondag al zo’n 20.000 mensen zouden zijn ontsnapt richting Syrië, om daarna naar Iraaks Koerdistan te gaan.
De vluchtelingenstroom onstond een week geleden toen de Noord-Iraakse stad Sinjar werd belegerd door de jihadistische strijders van IS. De jezidi’s worden door de soennitische extremisten van IS als duivelaanbidders aangezien.
Honderden, misschien wel duizenden jezidi’s kwamen al om. Voor velen komt de hulp wellicht te laat. Ze zijn bedreigd door uitdroging en uithongering. Zondag zijn nabij Sinjar nog de lichamen van minstens 500 jezidi’s gevonden. Sommige van de slachtoffers, onder wie vrouwen en kinderen, zijn levend begraven in verschillende massagraven. Driehonderd andere vrouwen zijn door IS meegenomen. Wellicht om seksueel uitgebuit te worden.
Bron: Red/AP
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140811_01212614?_section=60748408&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagmail&&M_BT=68736126298

F
E
E
D

B
A
C
K