Amerikaanse troepen zouden een gebouw in aanbouw hebben aangevallen nabij Abu Kamal. Deze plaats bevindt zich op Syrisch grondgebied, ongeveer 8 kilometer van de grens met Irak.
"Syrië veroordeelt de ernstige aanval en houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor de agressie en de vergeldingsacties", aldus het Syrische staatspersbureau SANA. Verder heeft Syrië de zaakgelastigde van Irak op het matje geroepen.
Onderzoek
De Amerikaanse regering liet weten dat het de Syrische beschuldigingen onderzoekt. Luitenant-kolonel Chris Hughes, woordvoerder van de Amerikaanse troepen in het westen van Irak, zei dat Amerikaanse militairen aan de Iraakse kant van de grens niet bij de aanval waren betrokken.
Amerikaanse media meldden maandag echter op basis van anonieme bronnen binnen Defensie dat de Amerikanen wel degelijk achter de aanval zaten. De actie zou gericht zijn tegen buitenlandse strijders die banden hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda.
Onvoldoende inspanningen
De militanten reizen volgens de VS via Syrië naar Irak. Syrië zou onvoldoende inspanningen leveren om te voorkomen dat die strijders Irak binnentrekken. Vorige week zei generaal-majoor John Kelly, een hoge Amerikaanse militair in Irak, dat dat er op een groot gedeelte van de Syrisch-Iraakse grens geen toezicht is.
Volgens een anonieme functionaris hebben de Amerikanen daarom besloten "de zaken in eigen hand te nemen".
(c) ANP
http://www.nu.nl/news/1807803/23/’VS_plegen_zeldzame_aanval_op_Syrisch_grondgebied’.html

F
E
E
D

B
A
C
K