Het Turkse leger heeft Koerdistan herschapen in een oorlogsgebied en een bloedbad. Het geweld raast willekeurig door de Koerdische dorpen. Hele wijken zijn met de grond gelijkgemaakt, inwoners wachten in schuilplaatsen tot het geweld luwt, op straat liggen de lichamen… In essentie is dit geweld het gevolg van het groeiende autoritarisme van Erdogan en zijn partij. Zijn prioriteit is niet de strijd tegen IS. Zijn prioriteit is zijn absolute macht, en de strijd tegen de Koerden!
En de westerse “bondgenoten”? Die houden zich stil! Geen kritiek, geen veroordeling: “we hebben Erdogan nodig om de vluchtelingencrisis in te dijken.” En daarom ben ik beschaamd. Diep beschaamd omdat de EU zijn ruggengraat niet durft te rechten om de Koerdische burgers te verdedigen, te beschermen. Dit oude, trotse volk, in de regio de enige betrouwbare bondgenoot in de strijd tegen IS, krijgt een mes in de rug!
Europees Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) wil weten wat de Europese Commissie zal ondernemen. De toetredingsgesprekken zijn hervat. Maak een prioriteit van de bescherming van de minderheden, maak er een voorwaarde van. Ik dacht dat de geschiedenis ons geleerd had dat zwijgen nooit de juiste keuze is.
Gepubliceerd op 20 jan. 2016

F
E
E
D

B
A
C
K