Gepubliceerd door Knack, 11 september 2015

De inwoners van Cîzîr begraven de meer dan 20 mensen die omkwamen door het Turkse leger.

De inwoners van Cîzîr begraven de meer dan 20 mensen die omkwamen door het Turkse leger.

Het Turkse leger heeft Cizre, een Turkse stad met 110.000 inwoners afgesloten door het gevecht met de PKK. Koerdische politici mogen er niet meer naartoe en vrezen een massagraf.

Donderdagnamiddag heeft de Turkse politie een delegatie van de pro-Koerdische partij HDP gearresteerd die Cizre wilde binnengaan. Behalve vice-voorzitter Selahattin Demirtasund waren er ook enkele parlementsleden bij de groep en twee ministers van de Turkse overgangsregering. Maar zelfs voor die ministers is de stad Cizre taboe, zo schrijft de Duitse krant die Zeit. Wat in Cizre gebeurt, blijft afgeschermd van de buitenwereld.

De stad wordt beschouwd als een bolwerk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, de HDP behaalde er in juni 91 procent van de stemmen. Sinds afgelopen vrijdag geldt er een totaal uitgaansverbod: niemand mag de stad binnen of buiten.

Onverifieerbare tegenstrijdige versies

Tot dit punt is de situatie duidelijk. Vanaf hier wordt het ingewikkeld. Omdat er geen onafhankelijke waarnemers Cizre binnenmogen kan de informatie over de situatie in de stad kan niet gecontroleerd worden. Daarom spreken de versies van de Turkse regering en de Koerdische activisten en politici elkaar tegen.

Het leger zegt dat de blokkade is nodig om te vechten tegen de terroristen in de stad. Tot dusver zijn er 32 terroristen en een burger gedood, zei minister van Binnenlandse Zaken Selami Altinok donderdag.

Volgens de andere kant dreigt in Cizre een bloedbad. 21 burgers werden al gedood, onder wie veel kinderen, verklaarde HDP-medewerker en mensenrechtenactivist Bozo Açar, die in de stad verblijft, aan die Zeit Online: ‘We hebben geen water en geen stroom. Ook de meeste mobiele netwerken werken niet meer. De voorraad voedingsmiddelen is krap, supermarkten zijn leeggekocht en kinderen zouden diarree krijgen.’

Op de straten hoopt het afval op. ‘Het leger liet sluipschutters schieten op burgers, die lakens gedrapeerd zouden hebben in de straten, als een scherm. Het leger zou ook met tanks in woonwijken proberen te rijden. Ze worden gestopt door barricades en loopgraven.’

Burgers gevangen in het kruisvuur

Als je Acar vraagt wie er precies tegen de militairen vecht, de loopgraven graaft en barricades bouwt, zegt hij: ‘De mensen.’

‘In hoeverre In hoeverre PKK-strijders de escalatie van de veiligheidstroepen opzoeken of in hoeverre dit echt alleen maar de verdediging van de burgerbevolking is, is zoals zoveel oncontroleerbaar’, schrijft die Zeit. Maar er is geen vaste grens in deze regio waar de PKK traditioneel veel steun krijgt.

Gewapende groepen heeft hij er niet gezien, beweert Açar ook. Dat is in tegenspraak met video-opnames die het persbureau Anatolia vrijdag toont. Daarbij hebben veiligheidstroepen vanuit een helikopter gewapende mannen in de straten gefilmd die afval verbranden en barricades bouwen.

De situatie in Cizre is de recentste en tot nu toe meest dramatische escalatie in het bijna dagelijks verslechterend conflict tussen de Turkse staat en de PKK, dat steeds meer een conflict tussen Turken en Koerden wordt. De PKK heeft bij aanslagen tientallen leden van Turkse veiligheidstroepen gedood, het leger valt opnieuw PKK-posities in Noord-Irak en op Turkse bodem aan. Ook burgers geraken overal gevangen in het kruisvuur.

HDP is ook een doelwit: Turkse nationalisten hebben deze week in het hele land meer dan honderd kantoren van de partij aangevallen, gedeeltelijk verwoest en met brandbommen bestookt. ‘De politie kon, of wilde, ze niet overal stoppen’, besluit de krant.(NSK)

 

 

F
E
E
D

B
A
C
K