Gastentafel

Een leuke werkvorm is onze gastentafel waarbij u letterlijk kunt proeven van de Koerdische en Armeense cultuur.

Tijdens een aperitief met typische hapjes geeft onze gastspreker een lezing over één van de gekozen thema’s waar het Instituut rond werkt Wij verwijzen hiervoor naar de webpagina ‘voordrachten en lezingen’. Vóór, tijdens of na de maaltijd kan er rustig worden nagepraat over het onderwerp.

Deze aanpak biedt de deelnemers de mogelijkheid om op een heel aangename en laagdrempelige manier kennis te maken met de thematiek en bovendien is er ruimte voor een meer informeel vraaggesprek met de gastspreker.

Kosten: de volledige gastentafel – zoals hieronder aangegeven – komt neer op € 19,00 per deelnemer. Voor de sprekerskosten verwijzen wij naar de pagina ‘voordrachten en lezingen’.

Een zaal met ingerichte keuken is een voorwaarde. Contacteer ons gerust voor meer informatie.

 

Hieronder een overzicht en korte beschrijving van een aantal courante schotels die we aanbieden voor een gastentafel. Varianten op dit aanbod zijn zeker bespreekbaar. Deelnemers aan een gastentafel krijgen de keuze tussen op vlees gebaseerde- en vegetarische gerechten.

Yaprakh / Sarma

In het Koerdisch heet het gerecht yaprakh of iprakh (iprax). Yaprakh is een typisch recept uit de keuken van het Midden-Oosten.bestaande uit gevulde wijnbladeren. Het wordt gemaakt van druivenbladeren, (schapen-)gehakt, rijst en kruiden.

Het is de vegetarische versie van yaprakh, namelijk de Sarma die wij aanbieden als het standaard aperitief- of bijgerecht voor de gastentafel.

Tirşik

Tirşik is een klassieke Koerdische groentestoofpot die een beetje doet denken aan ratatouille. Meestal wordt dit gerecht geserveerd met Bulgur of Savar (zie lager).

De tirşik is een stoofpot met een groentemengeling naar keuze: ui, aubergine, groene, gele en rode paprika’s, courgette, snijbiet, fijngehakte pikante rode peper (naar smaak), verse tomaten of tomatenconcentraat (naar keuze), look (naar keuze), zwarte en/of rode peper, zout, olie of boter. Tirşik is een vegetarisch gerecht, maar er kan geopteerd worden voor een tirşik met rundsvlees. 

Savar (vegetarisch bijgerecht)

Savar bestaat in hoofdzaak uit bulgur. Bulgur is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). Het heeft een licht notige smaak. De hoge voedingswaarde maakt dat bulgur een prima vervanger is voor rijst of couscous.

De bulgur wordt bereid met kruiden, tomaten en tomatenpasta hetgeen uiteindelijk resulteert in een heerlijke Savar. 

Aan een Koerdische gastentafel mag uiteraard het ovenverse Koerdische brood niet ontbreken. 

Voor een paar EURO’tjes meer kan er voor een Armeens/Georgisch dessert (koekjes of gebak) worden gezorgd. Om na te genieten tijdens de koffie.

De spreekwoordelijke kers op de taart. Indien gewenst kan u ook via ons Instituut een bijhorende Armeense witte en/of rode wijn bestellen. Laat ons weten welke hoeveelheid en prijsklasse, en wij doen de rest. Het Koerdisch Instituut beschikt over de nodige contacten met Armeense importeurs.

Geïnteresseerd?

Stuur ons een berichtje

Opties

F
E
E
D

B
A
C
K