Een recente verklaring van het Koerdistan Nationaal Congres (KNK) betreffende de zoveelste Turkse militaire agressie tegen- en bezettingspoging van- Zuid-Koerdistan (Noord-Irak):

“Op 17 april lanceerde de Turkse staat opnieuw een militaire campagne die erop gericht is om de gebieden Şikefta Birîndara, Kurêjaro (Kurazhar) en Çiyayê Reş in de Zap-regio van Zuid-Koerdistan te bezetten. In deze illegale, grensoverschrijdende campagne hebben de Turkse strijdkrachten zware artillerie, gevechtsvliegtuigen, drones en helikopters gebruikt en grondtroepen per helikopter naar de regio gebracht als onderdeel van een parallel grondoffensief. Vanuit de regio Zap willen de Turkse troepen hun bezetting verder uitbreiden naar de regio’s Metîna en Avaşîn-Basyan.

Het gebruik van zware wapens en grondtroepen vormt een ernstige bedreiging voor de hele regio. Eenheid onder de Koerden in alle delen van Koerdistan en de diaspora is het enige antwoord op deze agressie. De recente Newroz-vieringen op 21 maart waren een aankondiging van een Koerdische nationale eenheid. Meer dan 10 miljoen Koerden in Noord-Koerdistan en Turkije gaven Erdogan een duidelijke boodschap dat ze niet zullen buigen voor zijn wreedheid of vernietigingsbeleid. Miljoenen Koerden hadden Turkije nochtans een pad naar vrede aangeboden.”

Via deze link vindt u de volledige tekst van het KNK.

Daarnaast lanceerde de KNK een oproep aan alle lidstaten van de VN en de EU en aan de VS om het stilzwijgen te stoppen en een ​​duidelijk standpunt in te nemen tegen de bezetting van Zuid-Koerdistan en deze hernieuwde oorlog.

Hieronder vindt u het rapport en de eisen van het KNK. (Engels)

Downloaden (PDF, 846KB)

F
E
E
D

B
A
C
K