30mar12:0014:00Bezoek Yezidi-vrouwen aan het federale parlement - Aanleiding is de film "Daughters of the sun"

Evenement details

Aanleiding

In maart 2023 is de première van de nieuwste film van Reber Dosky: “Daughters of the Sun”. De film gaat over het leven van Yezidi meisjes die in 2014 door Islamitische Staat zijn ontvoerd en inmiddels weer terug zijn in hun gemeenschap. De Yezidi-meiden waren jong, vaak nog kinderen, toen ze werden ontvoerd vanuit de bergen in Iraaks Koerdistan. Bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders. De film volgt negen overlevenden die terugkeren in hun traditionele gemeenschap en onderzoekt in hoeverre deze jonge getraumatiseerde vrouwen aan een nieuw leven kunnen beginnen.

Rondom de première zal een delegatie van de hoofdkarakters uit de film Nederland bezoeken. Het idee is dat zij met de film en hun aanwezigheid de vergeten Yezidi-vrouwen terug op de kaart zetten.

Hierbij een trailer van de film Daughters of the Sun

Achtergrond

Op 3 augustus 2014 kende de hele wereld even de Yezidi. Duizenden Yezidi waren gevlucht naar de berg Sinjar omdat IS hun dorpen in was gevallen. Bij de slag om Mosul had IS het moderne wapentuig van het Iraakse leger buitgemaakt. Daarmee was het gemakkelijk om de Sinjar regio onder de voet te lopen. In Sinjar woonden al duizenden jaren de Yezidi, te midden van andere bevolkingsgroepen, waaronder veel Arabische moslims. De laatsten hebben letterlijk hun Yezidi buren uitgeleverd aan IS. Binnen enkele weken werden ongeveer 50.000 Yezidi geëxecuteerd, met name mannen en ouderen. Duizenden vrouwen en meisjes werden ontvoerd en op slavenmarkten verhandeld als seksslaaf voor IS mannen.

Jonge kinderen werden bij IS gezinnen ondergebracht om ze als moslim op te voeden. Met het terugdringen van IS kwamen mondjesmaat ontvoerde Yezidi meisjes naar bevrijd gebied.

Over het lot van duizenden ontvoerde Yezidi vrouwen en meisjes is nog altijd niets bekend. Veel ontvoerde Yezidi slaven zijn door IS-strijders meegenomen op hun vlucht naar Turkije. Vanuit Turkije komen regelmatig berichten van Yezidi meisjes die zich hebben weten te bevrijden van hun ontvoerders.

De Yezidi worden door IS als ‘ongelovigen’ beschouwd maar het Yezidïsme is een monotheïstische en endogame religie. Eeuwenlang worden Yezidi vervolgd. De Yezidi noemen de aanval van IS in 2014 de 74e genocide op hun volk. De gevluchte en teruggekeerde Yezidi wonen nu in grote vluchtelingenkampen rondom Duhok. Hun aantal wordt geschat op 360.000. De terugkeer naar een oorspronkelijke dorpen rondom de Sinjar berg is onmogelijk omdat de regio door verschillende strijdende troepen wordt geclaimd. De sjiitische milities – veelal Arabische Irakezen – die in 2014 hebben meegewerkt aan de uitlevering van de Yezidi aan IS maken nog altijd de dienst uit in Sinjar. Naar hen terugkeren, is voor de Yezidi een nachtmerrie tot leven wekken.

Delegatie

De Yezidi delegatie bestaat uit zes Yezidi vrouwen die jarenlang in handen van IS zijn geweest en nu in vluchtelingenkampen voor Yezidi wonen rondom Duhok in Iraaks Koerdistan. Reber Dosky heeft de ‘wederopbouw’ van hun leven gevolgd voor zijn film. In de film heeft gids Hussein een bijzondere rol in de rehabilitatie van de jonge vrouwen. Hij neemt ook deel aan de delegatie. Zie hieronder de beschrijving van elk lid van de delegatie.

Downloaden (PDF, 6.73MB)

Doelen bezoek

Met de komst van de Yezidi delegatie worden het lot en de noden van de Yezidi uit de vergetelheid gehaald waarin ze na het verdrijven van IS zijn terechtgekomen. De volgende doelen staan centraal voor de delegatie:

 • De Yezidi als vervolgde bevolkingsgroep opnieuw via de media bekend maken bij het algemeen publiek, met name het lot van de ontvoerde Yezidi meisjes die nog in handen zijn van IS, hun verhaal onder de aandacht brengen.
 • Versterking van de vrouwen die deelnemen aan de delegatie; vergroten van hun zelfbewustzijn en zelfvertrouwen door hen een podium te geven.
 • Versterking van de lobby voor hulp aan de Yezidi onder beleidsmakers en politici. Deze lobby is gericht op de volgende aspecten:
  • Uitnodigen van Yezidi vrouwen die ontvoerd zijn geweest door IS naar Europese landen voor traumabehandeling.
  • Betere leefomstandigheden, waaronder gezondheidszorg en economische kansen in de vluchtelingenkampen voor Yezidi.
  • Veiligheid en vredesopbouw in Sinjar om de terugkeer van Yezidi mogelijk te maken.

 

Globaal programma op 25 maart te Nederland

 • Tijdens Movies that Matter zal de delegatie aanwezig zijn bij elke vertoning van de film en deelnemen aan diverse Q&A’s.
 • In samenwerking Stichting Vluchteling en De Balie wordt een debat georganiseerd waar voor de Yezidi lobby relevante politici worden uitgenodigd.
 • Bezoek aan Stichting Vluchteling.
 • Na Movies that Matter brengt de delegatie en bezoek aan de Nederlandse Tweede Kamer en aan het ministerie voor Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
 • Direct na Movies that Matter gaat Daugthers of the Sun in première in de Nederlandse bioscoop. In vijftien steden wordt er bij de première een Q&A met de delegatie georganiseerd. Bijvoorbeeld in Rialto in Amsterdam, het Filmhuis in Den Haag, Forum Groningen, Rotterdam.

 

Globaal programma op 30 maart in de Kamer te Brussel

 • Aankomst van de deelnemers voorzien tussen 12u en 12u15
 • 12u20: Spreker Koen Metsu (Federaal volkvertegenwoordiger; lag aan de basis van de goedgekeurde resolutie voor de erkenning van de Yezidi-genocide)
 • 12u30: Spreker Georges Dallemagne ((Federaal volkvertegenwoordiger; lag mee aan de basis van de goedgekeurde resolutie voor de erkenning van de Yezidi-genocide)
 • 12u40: Spreker Reber Dosky (regisseur van de heel recente film)
 • 12u50: Getuigenis Yezidi-slachtoffer
 • 13u: officiële deel afsluiten engebruik van de catering
 • 13u30 – 13u45: iedereen verlaat het gebouw.

Meer

Tijd

(Donderdag) 12:00 - 14:00(GMT+00:00)

Locatie

Peristilium (ontvangsthal), Kamer van Volksvertegenwoordigers, Brussel

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

F
E
E
D

B
A
C
K