05nov19:0020:30Interparlementaire Werkgroep 5 november -- Nagorno-Karabach, een kruitvat in de Kaukasus dat gevaarlijk escaleert

Evenement details

Situatieschets

Dat er opnieuw gevechten zijn opgelaaid in de Zuidelijke Kaukasus, meer bepaald in de niet-erkende Republiek Artsach (Nagorno-Karabach), mag niet verwonderen. Internationaalrechtelijk behoort deze regio sinds het Sovjettijdperk tot Azerbeidzjan. Geschiedkundig is Nagorno-Karabach het hartland van de Armeense identiteit en de bevolking is er grotendeels christelijk.

Zoals bij elk militair conflict is het opnieuw de – in hoofdzaak Armeense – burgerbevolking dat het grote slachtoffer is. Het westen moet echter beseffen dat hier meer speelt dan een louter etnisch conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. Dat Turkije zich in de strijd zou werpen stond haast in de sterren geschreven. Het lijkt er bovendien op dat het Turks-jihadistische front deels verschoven is van het Midden-Oosten naar de Kaukasus.

Wat kan hiervan de impact zijn op het westen? Wat is de rol van grote mogendheden in dit conflict en in het bijzonder van Rusland? Is hier een rol weggelegd voor Europa en/of de NATO?

Daarom, een IPWK

Het Koerdisch Instituut organiseert een Interparlementaire Werkgroep (IPWK) om op de vele vragen een antwoord te formuleren en de achtergrond van dit conflict te verduidelijken. Wij nodigen drie sprekers uit met een behoorlijke kennis en bagage betreffende de getroffen regio.

  • Bogoz Muradian – is een Armeense arts woonachtig te Brussel. Vanwege zijn passie voor de geschiedenis van zijn streek is hij goed geplaatst om ons wat voorgeschiedenis te bezorgen en de context van het conflict beter te duiden.
  • Freddy De Pauw – was gedurende ongeveer 30 jaar Redacteur Buitenland bij De Standaard en schrijft sinds haar ontstaan in 1999 in Uitpers. Als journalist volgde hij jarenlang Centraal- en Oost-Europa, en een groot deel van Azië. Hij volgt bijgevolg de recente ontwikkelingen in de Zuidelijke Kaukasus op de voet. Freddy De Pauw bezorgt ons zijn politieke analyse van het conflict en plaatst het in een internationale context.
  • Doğan Özgüden – is een Turkse journalist en sinds 1974 in België gevestigd. Hij is hoofdredacteur van Info-Turk en erevoorzitter van Ateliers du Soleil. In Turkije was hij de redacteur van het linkse dagblad Akşam en het socialistische tijdschrift ANT. Onder de dreiging van meer dan 300 jaar gevangenisstraf voor zijn geschriften en publicaties, werd hij gedwongen Turkije te verlaten na de militaire coup van 1971. Hij werd de Turkse nationaliteit ontnomen na de militaire coup van 1980. Doğan Özgüden zal heel specifiek de rol van Turkije in dit hele conflict toelichten.

Praktisch

Zoals voor iedere IPWK zijn ons doelpubliek de politici, academici en pers, maar uiteraard is ook het brede publiek welkom om deel te nemen.

Vanwege de aanslepende corona-situatie kan deze IPWK uiteraard niet plaatsvinden in de gebouwen van het Parlement, maar gaan we noodgedwongen een ‘online’ conferentie.

De ‘webinar’ start op donderdag 5 november e.k. om 19u en neemt ongeveer een 1u15min in beslag.

Inschrijven kan via onze pagina www.kurdishinstitute.be/contacteer-ons. Na het invullen van uw naam en mailadres schrijft u in het veld ‘Bericht’: “Inschrijving Webinar 5-11

U ontvangt na inschrijving de zoomlink via dewelke u de webinar kan bereiken op donderdagavond 5-11.

Het Koerdisch Instituut hoopt u te mogen verwelkomen als deelnemer van deze online conferentie.

Meer

Tijd

(Donderdag) 19:00 - 20:30(GMT+00:00)

Locatie

WEBINAR

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

F
E
E
D

B
A
C
K