HDP-covoorzitters Figen Yüksekdağ en Selahattin Demirtaş

HDP-covoorzitters Figen Yüksekdağ en Selahattin Demirtaş

Geachte,

In de nacht van 3 op 4 november 2016 werden op diverse plaatsen in Turkije 12 toppolitici van de pro-Koerdische Democratische Partij der Volkeren (HDP) gearresteerd, waaronder de covoorzitters Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ en de parlementsleden Nursel Aydogan, Idris Baluken, Leyla Birlik, Ferhat Encü, Selma Irmak, Sirri Süreyya Önder, Ziya Pir, Imam Tascier, Gülser Yildirim en Abdullah Zeydan. Hier vindt u een uitgebreide verklaring over de gebeurtenissen van die nacht.

De HDP behaalde bij de laatste verkiezingen ruim zes miljoen stemmen en is de derde grootste politieke partij in Turkije. Dat is alsof de verkozenen van de voltallige Vlaamse bevolking gearresteerd zouden worden. De arrestatie van democratisch verkozen parlementsleden is een slag in het gezicht van de miljoenen Koerden én Turken die gestemd hebben voor een vreedzame oplossing van het Turks-Koerdische conflict en een regelrechte aanfluiting van de democratie. De HDP spreekt over een staatsgreep van de steeds dictatorialere alleenheerser Erdoğan.

Op zondag 6 november kondigde de HDP noodgedwongen de stopzetting aan van haar parlementaire activiteiten.  In dit dossier vindt u een overzicht van de laatste ontwikkelingen, alsook verklaringen en reacties van de gearresteerde politici.

Het Koerdisch Instituut hernieuwt haar oproep aan alle Belgische parlementsleden en politici om de democratisch verkozen HDP-parlementsleden en -vertegenwoordigers politiek te steunen.

Wat kunt u doen om uw pro-Koerdische collega-politici in Turkije te helpen?

Verschillende instanties en regeringen hebben de afgelopen dagen hun bezorgdheid geuit over de situatie in Turkije, maar enkel bezorgdheid uiten maakt in dit stadium geen verschil meer. Er moeten concrete, dwingende maatregelen getroffen worden. U kunt onder meer de volgende stappen ondernemen:

  1. U kunt het thema aankaarten binnen uw eigen parlement en regering.
  2. U kunt de Turkse ambassade in België om uitleg vragen en overgaan tot diplomatieke sancties.
  3. U kunt deelnemen aan een internationale solidariteitsdelegatie naar Turkije. Deze delegatie zal bestaan uit vertegenwoordigers van verschillende parlementen in Europa en zal een drietal dagen ter plaatse zijn. Op de eerste dag zal een bezoek worden gebracht aan de parlementsleden, waarvan de meesten opgesloten zitten in een gevangenis in de buurt van Istanbul. Dit zal gevolgd worden door bezoeken aan de HDP-kantoren in Ankara en Diyarbakir (Amed). De vertrekdatum is nader te bepalen, afhankelijk van de beschikbaarheden.

Neem voor meer uitleg contact op via [email protected] of 02/230.34.02.

De situatie in Turkije is dramatisch, nooit eerder werd de democratie in het land zo fundamenteel bedreigd. Uw steun is belangrijker dan ooit en we vragen u dan ook met aandrang om tot actie over te gaan.

Met vriendelijke groeten,

Derwich M. Ferho
Voorzitter Koerdisch Instituut te Brussel

F
E
E
D

B
A
C
K